Headquarters of Gustav Epple Bauunternehmung

Competition 2017 Execution: 2018 - 2021 Location: Stuttgart-Degerloch Client: Gustav Epple Bauunternehmung GmbH Hugo-Häring-Award Stuttgart 2023 Photography: Max Leitner

Just a stone’s throw away from the old company headquarters, the new administration building of Gustav Epple Bauunternehmung in Stuttgart’s Degerloch district marks the start of the Tränke Industrial Park.

The result is a 3-storey, sculptural new building designed as a fair-faced concrete structure of insulating concrete. The building material concrete lends the building strength, vigour and its very own character, which underlines the architectural idea and additionally intensifies its impact in the interplay with the extravagant ground plan. The building thus presents itself on a footprint that is reminiscent of an isosceles triangle with rounded and right-angled corners, defining an elegant and soft building contour. The compact volume stands out self-confidently from the surrounding buildings and already represents the inner values of the company on the outside: innovation and progress as well as tradition and down-to-earthness.

At Epple, the focus is on the employee who is considered a member of the “family”. This is also reflected in the functional design of the building, which is conceived as a modern working environment in open-space offices on all three floors. The centrepiece is the bright atrium with a triangular floor plan that connects the office levels via a void and contributes to both orientation and community formation. A steel spiral staircase ensures short distances and promotes communication between the levels.