Multipurpose and 3-field sports hall

Competition 2014 Execution: 2016 - 2018 Construction Costs: ca. 15.6 Mio € Location: Lahr Client: Landesgartenschau GmbH Beispielhaftes Bauen Ortenaukreis 2014-2020 best architects 22 Baden Architecture Prize Nomination Photography: Marcus Ebener

The Sporthalle+ project comprised the construction of two new halls as part of the 2018 State Horticultural Show in Lahr, Baden, Germany. The two uses, multi-purpose hall and sports hall, divide the building structure due to a staggered layout. This creates two protected outdoor areas: the entrance courtyard and the “Vereinshof” (club courtyard). The entrance courtyard as the main access leads from the car park into the event hall and is oriented towards the town centre of Lahr. Conversely, the club courtyard is oriented towards the Bürgerpark (citizens’ park). It is assigned to the multi-purpose hall and club life and can be used for outdoor events. Both courtyards provide access to the shared central foyer.

The halls with the foyer and its ancillary uses are experienced as an ensemble that is connected by a plinth. This plinth also borders the courtyards spatially. The volumes of the two halls rise above this plinth. With its stripes of different heights, the plinth zone symbolises Lahr’s geological faults on the edge of the Black Forest. The wooden cladding of the hall structures with varying degrees of light transmittances stands for a kind of “abstract forest” made of squared timbers.